THE WHO OF THINGS

Koreografi av Marcelo Evelin for Carte Blanche, det av stykkene i dobbelforestillingen We Are Here Together.

“There where the whole thing is human, human is a whole other thing”
 – Eduardo Viveiros De Castro, anthropologist

De brasilianske indianere så på alt i verden som menneskelig: Steinene, trærne, himmelen og regnet eksisterte for dem som en legemliggjøring av menneskeheten. De praktiserte også kannibalisme – de spiste fiendene sine, mesterne sine og menneskene de aktet, for å bevare den andre i seg selv.

The Who of Things bruker metaforen antropofag – eller subjektiv kannibalisme, som springbrett for å utløse ideen om den andre i oss. Med rytme som språk og ritualer som scenespråk, tilnærmer stykket seg økosystemet som en organisasjon av livsformer, fra kompleksiteten i en bikube til villdyrflokkens råskap.

Hinsides skakkjørt individualisme som gjennom tidene har opprettholdt kolonialismen, er søken etter en felles plattform, en tilstand av samhørighet, og en økende grad av menneskelighet for alle vesener.

Marcelo Evelin
Marcelo Evelin ble født i Teresina, Brasil og er en koreograf, forsker og utøver. Han bor og jobber i både Amsterdam i Nederland og Teresina i Brasil. Siden 1986 har han jobbet i Europa med artister fra forskjellige land på prosjekter som involverer fysisk teater, musikk, video, intstallasjoner og stedsspesifikk kunst. Evelin er arbeider selvstendig og driver seskapet Demolition Corporada startet i 1995. Han underviser ved «The Mime School» i Amsterdam, Nederland, hvor han veileder studentene i deres kreative prosesser. I tillegg koordinerer han workshops og samarbeidsprosjekter i flere forskjellige verdensdeler og land, som i Europa, Amerika, Afrika, Japan, Sør-Amerika og Brasil.

I 2006 returnerte Evelin til Brasil, hvor han siden har jobbet som kurator, etter å ha vært utplassert i Teresina, Piaui, i Núcleo do Dirceu, en samling av artister og en plattform for uavhengig forskning og utvikling for «The Contemporary Performing Arts» som han koordinerte frem til 2013.

Evelins to siste show, «Matadouro» (2010) og «De repente fica tudo preto de gente» (2012) blir for tiden vist i teatre og festivaler i Brasil og i utlandet. I 2014 skapte han «Batucada», en opptreden for 50 mennesker av 14 nasjonaliteter. Forestillingen var på oppdrag fra Kunsten Festival des Arts i Brussel. «Batacuda» ble også vist i Frankfurt, Tyskland, som en del av Frankfurter Positionen 2015, og i Teresina, São Luis, Salvador og andre byer i staten Piaui, Brasil.

Last ned Magasine #3 – om fellesskap -PDF

Koreografi: Marcelo Evelin

Lysdesign: Ingeborg S. Olerud

Kostymedesign: Marcelo Evelin

Lyddesign/Musikk: Sho Takiguchi

Dansere: Guro Rimeslåtten, Caroline Eckly, Irene Vesterhus Theisen, Judith Arupa, Noam Eidelman Shatil, Ole Martin Meland, Mathias Stoltenberg, Adrian Bartczak, Daniel Garcia Mariblanca, Harald Beharie, Einar Nikkerud, Asher Lev, Dawid Lorenc

Varighet: 40 minutes.

Upremiere 26. mai 2016 i Studio Bergen.

En samproduksjon med Festspillene i Bergen 2016.

Original Cast: Guro Rimeslåtten, Caroline Eckly, Nuria Navarra Vilasalò, Sara Enrich Bertran, Irene Vesterhus Theisen, Ole Martin Meland, Mathias Stoltenberg, Hugo Marmelada, Jack Lorentzen/Harald Beharie, Christopher Flinder Petersen, Dawid Lorenc

Print