Lia Rodrigues om Nororoca

Nororoca er Pororoca fra Nord. Det er en gjenskaping av Pororoca, en danseforestilling jeg laget i 2009 sammen med de 11 danserne i dansekompaniet mitt.

Pororoca er et ord som kommer fra Tupi-språket (et av de mer enn 150 språkene som er snakket i Brasil) og er navnet på et natur­fenomen forårsaket av konfontrasjonen som oppstår når Amazonaselvens vann og havets vann møtes. Det er et voldelig møte som kan velte trær og endre elvebreddene, men det er også en skjør prosess – en følge av en delikat balanse mellom naturens faktorer.
På samme måte framtvinger Nororoca et møte mellom motsatte strømninger som igjen skaper bølger som bryter over hverandre og blandes sammen. Det er et møte mellom forskjeller. Hvordan bygger man et felleskap på scenen? Hvilke utfordringer byr denne situasjonen på? Hvordan finner alle sin plass – som alltid er midlertidig – med sine likheter og forskjeller?

Det er alltid en utfordring å jobbe med artister fra andre deler av verden. Livet i Rio de Janeiro er det motsatte av livet i Bergen på mange måter, spesielt når det gjelder sosiale og økonomiske spørsmål og arbeidsforhold. Men, vi kan lære av forskjellene våre og lære å samarbeide med hverandre. I en samtid hvor det bygges murer over hele verden og territorier og grenser forsvares og håndheves med rigid kontroll kan denne utvekslingen som Carte Blanche har foreslått inspirere oss til å bevege oss i motsatt retning, og gi nye muligheter for deling, samhandling og skapelse.

Tekst: Lia Rodrigues

Foto: Yaniv Cohen