Velkommen til BIRGET; ways to deal, ways to heal
Det er en stor glede å kunne starte 2023 med et nytt verk som hele kompaniet har samarbeidet om.
Hjertelig velkommen til «BIRGET; ways to deal, ways to heal» av koreograf Elle Sofe Sara og arkitekt og visuell kunstner Joar Nango.
Prosjektet inviterer til utveksling av erfaringer, perspektiver og metoder. Som teatersjef er det viktig for meg å legge til rette for møter mellom ulike virkeligheter, og muligheten til å stille spørsmål gjennom kunstneriske prosesser. Dette er en del av Carte Blanche sin tradisjon for å dele synspunkt og historier, slik vi har gjort tidligere i prosjekter med koreografer som Lia Rodrigues, Roza Moshtaghi og Lander Patrick.
Ved å invitere de samiske kunstnerne Elle Sofe Sara og Joar Nango får vi muligheten til å møte en annen kultur, berike vår kunnskap og lære om samisk og norsk historie.
I sitt arbeid stiller Elle Sofe Sara spørsmål om det å være del av et felleskap, om slektskapet mellom mennesker.
Joar Nango undersøker de nomadiske konseptene rom og territorier side om side med ideen om hjemmet.
Sara inviterer danserne til å være seg selv, til å gå temaet i møte og jobbe med sine emosjonelle, fysiske og intellektuelle evne til å møte det ukjente.
Nango foreslår å samle inn, gjenbruke, resirkulere materialer og andre tilgjengelige ressurser. Han eksperimenterer ved å sette sammen elementer på nye måter som kan skape sarkasme og lekenhet.
Deres kunstneriske arbeider er påvirket av virkeligheten de lever i, felles verdier fra samisk kultur og deres syn på samenes smertefulle historie som urfolk.
Både konseptuelt og kunstnerisk inviterer Sara og Nango publikum til å reflektere over sameksistensen mellom minoritet og majoritet, og viktigheten av å dele historier som del av en helbredelsesprosess. Med mot og frykt foreslår de å gå videre med håp om en bedre fremtid sammen.
Ved å dele sine perspektiv med det flerkulturelle teamet i Carte Blanche drives dialogen til et universelt nivå.
Tidlig i prosessen reiste kompaniet til Kautokeino, hvor Elle Sofe Sara bor. Her fikk Carte Blanche muligheten til å oppleve det endeløse landskapet, og det ekstremt kalde klimaet. Den mørke vinteren, det unike lyset, den sterke påvirkningen landskapet har på menneskelig atferd og den skjebnebestemte symbiosen mellom natur og mennesker. Oppholdet i Kautokeino ga kompaniet mulighet til å lære mer om samisk kultur og historie. Møtet med kunstnerne og innbyggerne har gitt dem en bedre og bredere forståelse av kunstnernes arbeid og har uvurderlig verdi i arbeidet med verket.
Som en forlengelse av forestillingen vil den samiske filmskaperen Andreas Leonardsen lage en dokumentarfilm. Idéen er å dokumentere og synliggjøre utvekslingene mellom gjestekunstnerne og kompaniet for å dele refleksjoner og oppdagelser, og gi publikum mulighet til å oppleve den rikdommen denne prosessen har skapt på det menneskelige, sosiale, politiske og kunstneriske plan.
Både dokumentarfilmen og forestillingen har ambisjon om å øke synligheten til disse kunstnernes arbeid, å dele deres ord på tvers av landegrensene og bidra til å helbrede fortidens sår.
Annabelle Bonnéry
Teatersjef